Voedingsmiddelen

Op deze site staan verschillende voedingsmiddelen welke geschikt zijn voor Galactosemie patienten in Nederland.

Let op, dit zijn suggesties, je moet altijd zelf letten op de ingrediënten. Producten kunnen van samenstelling wijzigen waardoor ze niet meer geschikt zijn.

 

bibiz-minisnacks De rundvlees kroketten van Biz Biz en de minisnacks zijn lactosevrij, verkrijgbaar bij de Lidl.

Hoezo geen melk?

Er zijn heel wat soorten melk toegestaan, zolang de melk maar niet van dierlijke oorsprong is.
Toegestane melksoorten zijn:
– Sojamelk
– Amandelmelk
– Rijstmelk
– Havermelk
– Hazelnootmelk
-Kokosmelk.
Variaties genoeg om heerlijk mee te koken of te drinken!

Tip: als er op verpakking staat 100% plantaardig zit er geen lactose in!

Heel GVN bakt…..de recepten!

Op 5 november 2016 hebben veel leden gehoor gegeven aan de oproep om een lekkere taart te bakken, op onze ledenpagina staan de recepten. Eet smakelijk!

Babyvoeding

Voor pasgeboren baby’s met Galactosemie is er speciale voeding verkrijgbaar, veelal op soja basis. Deze voeding wordt vanuit de artsen/diëtisten voorgeschreven en vergoedt door de zorgverzekering in Nederland. Er worden bewust geen merknamen of producten genoemd op deze website, dit kan per kind anders zijn wat de beste voeding is. Naast Galactosemie kan het ook voorkomen dat een kind allergisch is voor bijvoorbeeld soja. Maak de keuze voor babyvoeding ALTIJD in overleg met een gespecialiseerde arts. Voor zwangere vrouwen met Galactosemie die een baby verwachten geldt hetzelfde, overleg vroegtijdig tijdens de zwangerschap met de behandelend arts hoe om te gaan met de voeding na de geboorte. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven en vergt een advies op maat. Voor meer informatie kun je contact opnemen met één van de Galactosemie Expertisecentra (AMC of Maastricht UMC).